Une Chance de la France

CHAMBRES D’HÔTES, CABANE, MINI-CAMPING & TABLE D’HÔTES IN DE FRANSE ARDENNEN....

Culinair


Het Noorden van Frankrijk staat nu niet direct bekend om zijn grote keuken. Toch bestaan er in alle delen van Noord-Frankrijk karakteristieke stijlen van regionale cuisine die zeker de moeite waard zijn.


Vlaamse invloeden in Nord-Pas-de-Calais komen niet alleen tot uiting in de plaatselijke architectuur, het accent en de taal, maar vooral in wat men er eet en drinkt. Het is één van de weinige Franse streken waar meer bier dan wijn gedronken wordt, wat geen wonder is gezien de grote Vlaamse traditie op het gebied van ambachtelijk gebrouwen bier. Bier wordt ook verwerkt in klassieke gerechten als carbonnade à la flamande, een machtige stoofpot van rundvlees in bier, en coq à la bière, kip (bij voorkeur uit Liques) gesmoord in donker bier.


Picardië kan zich niet beroemen op een specifieke eigen keuken, maar de meeste restaurants maken voor hun eigen degelijke cuisine bourgeoise uitstekend gebruik van de voortreffelijke producten (van zee en land) die er vandaan komen.


Er is nauwelijks een grotere tegenstelling denkbaar dan tussen het exclusieve, prestigieuze image van champagne als drank en de stevige boerenkeuken van de Champagne als streek. Het is dan ook geen wonder dat zich in deze zeer exclusieve wijnstreek een al even exclusieve haute cuisine champenoise heeft ontwikkeld die wat beter past bij de aller-chicste drank ter wereld. Het gaat hierbij veelal om variaties op klassieke gerechten waarin champagne wordt verwerkt. Maar in de eenvoudige auberges op het platteland kan men nog kennismaken met de echte keuken van de Champagne: stevige en voedzame gerechten die de honger van hardwerkende mensen moet stillen.


Meer naar het Noorden is de grote is de grote reputatie van de Ardenner cuisine gebaseerd op wildgerechten en een voortreffelijk assortiment charcuterie.