Reims

Reims

Toen de Romeinen deze stad veroverden op de Galliërs noemden ze het ‘Durocortorum’. De naam Reims is afgeleid van de Remi stam die hier oorspronkelijk woonde. Reims is beroemd vanwege de vele champagnehuizen die in de stad zijn gevestigd. Een groot aantal daarvan is te bezoeken. Velen zijn gevestigd in krijtgroeves (crayères) die nog stammen uit de Gallo-Romeinse tijd.
Tot het jaar 1825 zijn bijna alle Franse koningen gedoopt en gekroond in de stad Reims in een traditie die teruggaat tot koning Clovis die rond het jaar 500 werd gedoopt.
Helaas zijn veel van de oorspronkelijke middeleeuwse vakwerkhuizen veroest in de 1e wereldoorlog. Ook de beroemde kathedraal leed schade en werd gerestaureerd. Gelukkig zijn ook vele monumenten en pleinen gespaard gebleven.

De grootste stad uit de champagneregio staat, naast de vele champagnehuizen, ook bekend om zijn kathedraal. De oorspronkelijke kathedraal werd verwoest in de stadsbrand van 1210, en jaar later werd er begonnen aan de bouw van de nieuwe kathedraal. Ondanks de schade die de Notre Dame leed in de 1e wereldoorlog is het nog steeds een imposant gotisch bouwwerk.
Op het Place Royale is een standbeeld van koning Louis XV te zien die in 1721 in Reims werd gekroond.
Het oudste monument van de stad is de poort van Mars, een 32 meter lange triomfboog uit de 3e eeuw. Volgens de legende hebben de Remi hem gebouwd ter ere van keizer Augustus. Het is een van de 4 originele poorten van de Romeinse stadsmuren.

Strijk neer op het sfeervolle Place Drouet d’Erlon met zijn stijlvolle beelden en fonteinen, (zomers kun je hier kiezen uit vele terrassen), leer alles over champagne in een van de vele open huizen (vergeet niet te proeven!) of volg zelfs de Route du Champagne door de vermaarde streek. In december is er een kerstmarkt in de stad die bestaat uit 125 chalets. Volg de kerststalletjesroute (chemin des crèches du monde) door de champagnestreek.
Neem ook wat heerlijke langwerpige roze biscuits mee voor thuis. Het recept van deze biscuits rose de Reims stamt uit 1691. Ze smaken nóg lekkerder als ze in de champagne zijn gedoopt.