Lille


Lille

Jaarlijks trekken zo’n twee miljoen brocanteliefhebbers, net als Monique & vriendinnen, naar het oude stadscentrum van Lille. De honderd kilometer lange antiek- en brocantemarkt bestaat uit duizenden kraampjes. Genoeg te zien en te vinden dus! Alom brocante pracht en praal. Het heeft eigenlijk wel wat weg van de Amsterdamse vrijmarkt met Koninginnedag.

Veel Nederlanders kennen Lille echter vooral van de autosnelweg die er doorheen loopt. Wat velen niet weten is dat Lille echter een hele leuke bestemming is voor een stedentrip. Ontdek deze kleurrijke metropool in Frankrijk!

  

Lille, in het Nederlands ook bekend als Rijsel, ligt in het noorden van Frankrijk nabij de grens met België. Het is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, van de regio Nord-Pas-de-Calais en van het Noorderdepartement. Voor lange tijd is Lille het centrum van de Franse textielindustrie geweest, tegenwoordig is het het economische hart van het noorden van Frankrijk en vind je er grote bedrijven.

  

De geschiedenis van Lille is één van de dingen die een stadsbezoek zo aantrekkelijk maken. Lille is respectievelijk onderdeel geweest van Vlaanderen, de Spaanse lage landen en is pas sinds 1667 onderdeel van Frankrijk. De naam Rijsel stamt uit de tijd dat Lille de hoofdstad van Vlaanderen was. Als je in Lille bent waan je je dan ook het ene moment in Vlaanderen en het andere moment in een typische Franse stad. De architectuur is zeer wisselend, het oude centrum (Vieux Lille) heeft een middeleeuws karakter terwijl het centrum veel moderner aandoet.

  

In 2004 is de stad verkozen tot culturele hoofdstad van Europa mede dankzij het prachtig gerestaureerde erfgoed. De authentieke stadscultuur komt in de oude binnenstad van Vieux Lille naar voren in de rijk versierde zeventiende-eeuwse gevels en de gezellige, smalle straatjes. Restaurants en kroegjes wisselen elkaar af met bijzondere speciaalzaakjes. Veel van deze zaken zijn gevestigd in prachtige monumentale panden met een bijzondere voorgeschiedenis.

  

Maar er is meer, veel meer! In Lille en omgeving is ontzettend veel te doen en te zien. Van levendige markten tot fantastische musea, van prachtige winkels tot unieke bezienswaardigheden, Lille is misschien wel de meest onderschatte bestemming van heel Frankrijk! Lees snel verder en ontdek waar die leuke restaurantjes zich bevinden, wat de beste spots zijn om te shoppen, of er nog leuke evenementen op de agenda staan en hoe de inwoners eigenlijk leven!