ChimayChimay

Chimay ligt vlakbij de Venen en de Thiérache. Het is een voormalig prinsdom dat meer dan 500 jaar oud is. Het middeleeuwse aspect van de stad ontdekt u tijdens een wandeling door de straatjes, langs de oude stadsmuren en trappen die naar de publieke wasplaats leiden. Het Prinsenkasteel, dat werd opgetrokken op een rostplateau boven de Eau Blanche (een riviertje) en de uivormige klokkentoren van de Collegiale kerk van Saints-Pierre-et-Paul geven de stad een zekere waardigheid.
Bij Chimay hoort ook een verzameling schilderachtige dorpen die verspreid liggen langs riviertjes of die zich nestelden aan de voet van een rostwand. In deze dorpen vindt u oude boerderijen, woningen van eigenaars van ijzersmelterijen, kerken en plattelandskapelletjes, fonteinen en oude publieke wesplaatsen. De Oise die ontspringt in de buurt van de Abdij van Scourmont, de gevarieerde landschappen, de bossen met hun vele wandelpaden en het natuurreservaat van Virelles (Aquascope) zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers.
Het toeristentreintje leidt bezoekers rustig en gezellig langs een parcours met de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Chimay en Virelles.

Geschiedenis van de Chimay bieren

Om aan hun eigen noden en aan de noden van hun instellingen tegemoet te komen, en om werkgelegenheid te creëren in de streek, zijn de Trappistenpaters Cisterciënzers in 1862 begonnen met de productie van Belgische trappistenbieren en -kazen. Dankzij hun karakter en kwaliteit, hebben deze altijd een groot succes gekend, tot op de dag van vandaag.
In 1862 brouwden de monniken van Chimay hun eerste bier met respect voor de kloostertradities en volgens een natuurlijk brouwproces. Het is de gisting die door Pater Theodoor werd afgezonderd en het pure water dat uit de putten onder de Abdij wordt gehaald die de basis vormen van het Chimay bier, een degustatiebier met complexe en harmonieuze aroma's.

Een grote traditie in kaasmaken sinds 1876

Bedekt door bossen, weilanden en doorkruist door talrijke rivieren, is de streek van Chimay altijd een regio geweest waar veeteelt een vaste waarde was. En wie melkkoeien zegt, zegt kaas!

Sinds 1876 bewaren de Trappistenmonniken van Scourmont de geheimen van deze halfzachte kaas, die wordt vervaardigd op basis van goede hoevemelk en zachtjes rijpt in de gewelfde kelders van de Abdij. Vandaag wordt de Chimay-kaas uitsluitend met streekmelk gemaakt en hebben de Trappistenbroeders hun productiemethodes gemoderniseerd.
Technologie en traditie hebben de handen in elkaar geslagen, tot groot jolijt van de kenners. De Chimay kaas heeft zich dus aangepast, maar heeft echter niets van zijn authenticiteit verloren.