Charleville Mézières

Charleville-Mézières

De zeer schilderachtig gelegen steden Charleville en Mézières, zijn twee sterk gescheiden steden, die administratief werden samengevoegd (65000 inw.). Mézières, de oudste stad, ligt in een méander van de Maas en heeft steeds een belangrijke militaire rol vervuld. Zo was dit de plaats voor het hoofdkwartier van de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog. Charleville is meer de stad van de Bourgoisie en de handel. Het is hier dat de dichter Rimbaud heeft verbleven. Het ligt in een bocht van de Maas en is in 1606 gesticht door Charles de Gonzague (standbeeld in winkelstraat). De stad is zeer modern opgebouwd, rechtlijnige straten (veelal smal). Centraal ligt het prachtige Place Ducale te vergelijken met Place des Vosges in Parijs.

Place Ducal
Het mooiste plein van de Franse Ardennen is een plein dat voor velen nog onbekend is. Het werd opgericht door de 27-jarige stichter van deze stad, Charles de Gonzague die ook zijn naam aan deze stad gaf. Het moest een klein Firenze worden, een stad zonder concurrentie. Hij wist wat hij wou en nam een 25-jarige architect onder de arm, Clément Métézeau, de zoon van de architect van Place des Vosges te Parijs. Het plein moest een centrale plaats krijgen en alles zou van hieruit gecoördineerd worden.
De plannen werden uitgewerkt tussen 1606 en 1610. Vanaf 1611 tot 1627 heeft men eraan gebouwd. In 1622 (juli) heeft de eerste inwoner er zich gevestigd, het was een meester tapijtmaker uit Brussel, die hiervoor als vergoeding van Charles de Gonzague een premie kreeg van 600 ponden, de huur gratis en vrijstelling van belastingen. De meeste huurders waren trouwens welstellende handelaars uit Brussel en Luik. In het midden van het plein werd er een grote fontein opgetrokken. Daarvan zie je nu nog een reconstructie.
Maar zowel het Palais Ducal als de Kathedraal bleven papieren gebouwen. Ze werden nooit gebouwd. Op de plaats van het Palais Ducal heeft men in 1843 het stadhuis gebouwd, dat nu eigenlijk een vloek is voor de eenheid van het plein. De kathedraal zou aansluitend achter het paleis gebouwd zijn. Het plein meet in totaal 126 meter op 90 meter. Ter ere van de stichter werd centraal op dit plein de fontein vervangen door zijn standbeeld. Het gaf dit plein een nog mooier uitzicht maar de beleidsmensen hebben rond het jaar 2000 beslist dat ze opnieuw de fontein centraal wilden plaatsen. Zijn standbeeld is nu verbannen naar het einde van de winkelstraat.

Hoofdstad van de Marionetten
Het begon allemaal in de Tweede Wereldoorlog. Een amateurgezelschap "Les Petits Comédiens de Chiffons" gaf op niet mis te verstane wijze, via de poppen, haar mening weer over de situatie in die tijd. Poppen kun je alles laten zeggen en zelf buiten schot blijven. Toen dit inmiddels populair geworden gezelschap in 1961 haar twintigste verjaardag vierde, nodigde ze een groot aantal marionettenvrienden uit voor een gezamelijk feest. Eigenlijk is hiermee het festival geboren. Langzamerhand groeide het allemaal uit tot een driejaarlijks festival. Dit inmiddels beroemd geworden festijn, trekt elke keer honderden artiesten uit de wijde wereld. Van tien uur 's morgens tot ver na middernacht zijn er voorstellingen voor iedereen, in alle genres. In totaal worden er zo een vierhonderd voorstellingen gegeven.

Naast dit festival worden er ook tussendoor voorstellingen gegeven, want er is hier een Institut International de la Marionette opgericht, die ondermeer zorgt voor de opleidingen van drie jaar, de belangrijkste in de wereld. Maar er is ook iets heel speciaals, nl. L' Horloge du Grand Marionnettiste. Een grote man, waarvan dat we alleen zijn hoofd door het dak zien, zijn voeten onderaan in de poort en zijn buik dat een groot venster is met twee handen in. Dagelijks tussen 10 en 21 uur is er op elk heel uur een fragment gespeeld uit de legende van de "Vier Heemskinderen". Het volledig automatisch mechanisme van l'Horloge kan men bewonderen in het Ardennenmuseum (vooral archeologische vondsten), dat is ondergebracht in een prachtig gerestaureerd pand van het Place Ducale.

Rimbaud Arthur
Geboren in 1854 - gestorven in 1891

Alhoewel hij slechts 4 jaar werkzaam is geweest als dichter heeft hij een zeer belangrijke invloed gehad op de Franse Letterkunde. Geboren op 20 oktober 1854, zijn moeder afkomstig van een boerenfamilie, zijn vader een kapitein uit Mezières. In 1860 verliet de vader het gezin, waarop de moeder een zeer strenge opvoeding gaf.

Arthur behaalde mooie prijzen op de middelbare school en raakte bevriend met zijn leraar in de Letteren, die hem liet kennismaken met de moderne dichters van die tijd. In 1870 (16 jaar oud) liep hij al eens weg van huis, wilde naar Parijs, maar kwam terecht in de gevangenis, want hij had geen vervoersbewijs. Tot 1880 kwam hij steeds terug naar zijn geboortestad, na vele reizen. Dan volgden 10 jaar Afrika. Hij kwam terug met een geamputeerd been en was zwaar ziek. In 1891, hetzelfde jaar van zijn terugkomst stierf hij en werd begraven in Charleville.

Op 20 oktober, de 150ste verjaardag van de geboorte van de Franse dichter Arthur Rimbaud werd in Charleville-Mézières het nieuwe Maison Rimbaud geopend. Het voormalig ouderlijk huis van Rimbaud, hij verbleef er 6 jaar, werd niet gerestaureerd in de originele staat. Daarentegen werd elke kamer apart ingericht naar de steden die Rimbaud bezocht heef en waar hij ook soms geruime tijd verbleef. Het uiteindelijke doel is dat je zich kan inleven in de bijzondere denkwereld van Rimbaud.
Adres: Quai Arthur Rimbaud, 7 in Charleville